Bronia oszalała, gotuje i piecze jak opętana – czyżby sposób na jesienną chandrę? Dzisiaj króciutko, ale jakże apetycznie: chlebek bananowy z migdałami. Bardzo zdrowy, bo nie wiem czy pamiętacie, ale
banany
zawierają witaminy:A, B6, B12, C, E, K, oprócz tego magnez, fosfor, wapń, żelazo i sporo potasu. Może obniżać ciśnienie i poziom cholesterolu, niestety zła wiadomość dla cukrzyków – wysoki indeks glikemiczny.
migdały
też pełne witamin: A, E, B6,PP, kwas foliowy, garść minerałów: wapń,żelazo, magnez , fosfor, jeszcze więcej potasu i sód. Też obniżają ciśnienie, ale też regulują poziom insuliny – mają do tego niski indeks glikemiczny. Mają mnóstwo białka dlatego polecane w diecie bezmięsnej. Podobno pomagają na mdłości w ciąży.
A teraz już Broniny przepis. Aby upiec chlebek bananowy potrzebujemy:
- 125ml oleju
- 100g cukru brązowego
- 5 bardzo dojrzałych bananów
- 160g mąki jasnej orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100g migdałów
Olej, cukier i banany przemieniamy w gładką masę. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i drobno posiekane migdały mieszamy i wsypujemy do masy bananowej. Wszystko przelewamy do foremki (u Broni keksówka) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika – po jakiejś godzince wyjmujemy i posypujemy…. no właśnie co tam widać? Jeśli nie jesteś pewna zajrzyj na Fernwweh

A co zrobić ze skórką od banana? Podobno można użyć jako środka łagodzącego ukąszenia komarów i… do wybielania zębów.
Jutro lecę po banany i migdały – zainspirowałaś mnie siostro 🙂