Vege nabiał – mleko i ser z…..orzechów laskowych

     Bronia się ostatni nieco zaniedbała z  nowymi przepisami, bo…poszła do przedszkola! Szczegóły na Fehrnweg – klik TU. Jednak sie zmobilizowała i zrobiła mleko, a potem ser. Wersja roślinna – w tym przypadku z orzechów laskowych. A to wszystko po odbyciu poważnego webinarium u Babki Jagaty – TU klikamy.

Się Bronia za czarowanie wzięła (nowoczesna czarownica zielnik ma w laptopie)

DSCN5166

Mleko z orzechów laskowych

1 pełna szklanka orzechów laskowych – bez skorupek ale w skórkach

1 szklanka zimnej wody

3-4 szklanki ciepłej i  przegotowanej wody

szczypta soli

Orzechy zalać szklanką zimnej wody – zostawić na noc. Rano odcedzić i  przełożyć do blendera, zalać dwiema szklankami ciepłej wody i zmiksować. Zawartość blendera przełożyć na dwukrotnie złożoną gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską i dokładnie wyciskamy płyn.Wytłoczyny przekładam ponownie do blendera, zalewam kolejną szklanką ciepłej wody, miksuję, wyciskam i powtarzam wszystko jeszcze raz. W sumie dodaję 3.5 – 4 szklanki ciepłej wody i maleńką szczyptę soli. Gotowe mleko przelewam do butelki, zakręcam ją i trzymam w lodówce przez 3-4 dni. Potem zaczyna kwaśnieć a z tego co pozostaje wiadomo co zrobić SER!!!!!!!!!!

DSCN5164

Ser z orzechów laskowych

 ½ szklanki orzechów laskowych ( wytłoczyn po mleku)

½ szklanki przegotowanej wody

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny

1 łyżka agar-agaru

1 łyżka ziół prowansalskich

2 łyżki skrobi z tapioki

½ łyżeczki białego pieprzu

2 łyżeczki soli

1 ½ dowolnego mleka roślinnego

      Blenduj wszystkie składniki przez ok 2-4 minuty do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu. Przelej zawartość blendera do rondelka i cały czas mieszając gotuj przez 8-10 minut na wolnym ogniu, aż płyn zamieni się w masę, która powinna być gęsta i jednolita. Mieszaj ją przez ok. 3-4 minuty jeszcze po zdjęciu z ognia.

     Przelej masę do naczyń o kształcie  w jakim chcesz mieć ser. Polecam plastikowe lub silikonowe z tych zdecydowanie najłatwiej jest wyjąć gotowy ser. Włóż masę w foremce do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmij stężałą kostkę z foremki i obtocz jej brzeg w dowolnych ziołach/przyprawach. Ser topi się pod wpływem temperatury.

Broni wyszedł ser średnio twardy ser ponieważ miała dużo orzechów i zrobiła podwójną porcje, może więc proporcje się lekko zaburzyły?
DSCN5178
Jak dla mnie przepis inspirujący, jak mi nie zabraknie chęci nastawię dzisiaj orzechy włoskie na jutrzejsze mleko.