Bronia się ostatni nieco zaniedbała z nowymi przepisami, bo…poszła do przedszkola! Szczegóły na Fehrnweg – klik TU. Jednak sie zmobilizowała i zrobiła mleko, a potem ser. Wersja roślinna – w tym przypadku z orzechów laskowych. A to wszystko po odbyciu poważnego webinarium u Babki Jagaty – TU klikamy.
Się Bronia za czarowanie wzięła (nowoczesna czarownica zielnik ma w laptopie)
Mleko z orzechów laskowych
1 pełna szklanka orzechów laskowych – bez skorupek ale w skórkach
1 szklanka zimnej wody
3-4 szklanki ciepłej i przegotowanej wody
szczypta soli
Orzechy zalać szklanką zimnej wody – zostawić na noc. Rano odcedzić i przełożyć do blendera, zalać dwiema szklankami ciepłej wody i zmiksować. Zawartość blendera przełożyć na dwukrotnie złożoną gazę ułożoną na sitku ustawionym nad miską i dokładnie wyciskamy płyn.Wytłoczyny przekładam ponownie do blendera, zalewam kolejną szklanką ciepłej wody, miksuję, wyciskam i powtarzam wszystko jeszcze raz. W sumie dodaję 3.5 – 4 szklanki ciepłej wody i maleńką szczyptę soli. Gotowe mleko przelewam do butelki, zakręcam ją i trzymam w lodówce przez 3-4 dni. Potem zaczyna kwaśnieć a z tego co pozostaje wiadomo co zrobić SER!!!!!!!!!!
Ser z orzechów laskowych
½ szklanki orzechów laskowych ( wytłoczyn po mleku)
½ szklanki przegotowanej wody
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
1 łyżka agar-agaru
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki skrobi z tapioki
½ łyżeczki białego pieprzu
2 łyżeczki soli
1 ½ dowolnego mleka roślinnego
Blenduj wszystkie składniki przez ok 2-4 minuty do uzyskania gładkiego, jednolitego płynu. Przelej zawartość blendera do rondelka i cały czas mieszając gotuj przez 8-10 minut na wolnym ogniu, aż płyn zamieni się w masę, która powinna być gęsta i jednolita. Mieszaj ją przez ok. 3-4 minuty jeszcze po zdjęciu z ognia.
Przelej masę do naczyń o kształcie w jakim chcesz mieć ser. Polecam plastikowe lub silikonowe z tych zdecydowanie najłatwiej jest wyjąć gotowy ser. Włóż masę w foremce do lodówki na ok. 1-2 godziny. Po tym czasie wyjmij stężałą kostkę z foremki i obtocz jej brzeg w dowolnych ziołach/przyprawach. Ser topi się pod wpływem temperatury.